Posted on

Allt om golf

Golf i SverigeGolf i Sverige

Golf i världenGolf i världen

Vad måste man veta om golf?

När det kommer till golf är det en sport som många kan ha delade åsikter om. Men trots att det finns många tankar om golf är det en idrott som varje år lockar stort intresse och stora pengar.

Så har golfen spelats över världen

Det sägs att golfens historia är lång då den uppfanns så tidigt som på 1200-talet. Det var då nederländare som började utöva sporten, som på den tiden spelades med en läderboll. Golfen såg dock annorlunda ut, och experter inom området har valt att beskriva den som något som påminde om hockey. Tekniken var annorlunda och dessutom hade utrustningen inte gått att känna igen från det spelarna använder idag.

Men sedan tog det fart, även om golfen i Storbritannien stötte på vissa problem. Till exempel att det fanns bevis på att den i vissa former förbjöds att utöva. Under 1600-talet påstods den moderna golfklubban att ta form, vilket var ett steg i rätt riktning för sporten.

Hur spelas golf?

För att kunna följa en sport är det viktigt att veta hur den fungerar. Egentligen är golf i sin renaste form mycket enkel. Det utgår att man från samma punkt ska slå bollen i hålet på så få slag som möjligt. Den som lyckas göra det bäst på 19 hål vinner. Just de 19 hålen är viktigt att hålla reda på, då det är antalet hål som tävlingar oftast spelas med.

Men även om golfens grunder är relativt enkla är det svårt att komma undan det faktum att många inte alltid förstår sig på sporten. Det kan bero på flera anledningar. En av dem är att det är en långsam idrott. Det vill säga att vissa tävlingar, de flesta rent av, kan pågå i flera dagar. Först och främst i sin naturliga form då det tar tid att spela golf då många spelare ska slå ut och spela sina rundor. Samtidigt är golfen oerhört beroende av vädret. Blir det för mycket regn eller blåst, eller rent av sol i vissa fall, kommer det inte vara möjligt att genomföra en tävling under den dagen. Det är några förklaringar till att golfen kan ta lång tid att genomföra. Det går betydligt snabbare när man spelar det privat. Oftast eftersom det är färre spelare och färre hål.

Dessutom finns det vissa speciella regler som inte alls är lika tydliga eller enkla att förstå sig på. De flesta av de reglerna är det som kallas för straffslag. Banorna på golf ser oftast väldigt olika ut. En del har små bäckar och sjöar, andra har skog. Råkar man slå ut bollen utanför banan får man straffslag, eller ”dumpa bollen”, vid närmsta punkt. Det är något som ger ytterligare straff.

Golf i världen – hur har den förändrats?

Att alla moderna idrotter i modern form ser annorlunda ut nu jämfört mot förr är uppenbart. Men är golfen en sport som har förändrats på många sätt?

Sporten i sig har förändrats

Den största delen vad gäller förändringar av en sport från dåtiden till nutiden är dess utövande. Det finns väldigt många förklaringar till det. Den klart största beror på de pengar och forskning som har satts in i idrotten. Går man tillbaka 7-800 år, när golfen uppfanns, går det inte att jämföra de förutsättningar som finns idag. Inte ens de förutsättningar som fanns för 50 år sedan kan jämföras.

En förklaring, förutom pengarna, är att idrotten har förändrats. Från att vara en sport som beskrevs som ett sällskapsspel för matglada farbröder har det utvecklats till en sport som kräver en god fysik. Även om golfen fortfarande är ojämn, då spelare i större åldersspann än till exempel fotboll utövar den, krävs det generellt mer. En av de som kom att förändra sporten på allvar var Tiger Woods, som med en unik fysik revolutionerade sporten.

Pengar, pengar, pengar

Ja, det går inte att komma ifrån hur mycket de finansiella musklerna från bland annat sponsorer påverkar. Det gäller alla sporter. Inom fotbollen sker till exempel samma sak när storföretag betalar klubbar miljarder. Det är pengar som går till träningsanläggningar, enklare resor, kost, träning och nya spelare.

Även golfen har fått en stor slev pengar kastade på sin sport, vilket har gynnat den. Även om det inte skett på samma sak som inom fotbollen har förutsättningarna förbättrats avsevärt. Ett exempel är på idrottsforskning som gjort att man lyckats ta fram utrustning, material och tekniker som hjälper spelare mer än tidigare. Klubborna är bättre och spelarna har flera personer i sitt team som hjälper dem att bli bättre på varje del av banan, för att hitta den ultimata tekniken för varje slag.

Även medieintresset är förstås större, och enklare att bevaka. På Sportbladet är det till exempel enkelt att följa sporten nära. Det är också något som har gjort att de ekonomiska medlen har förbättras tydligt. Med enorma TV-pengar från TV-bolag kan golfen också ge ut väldigt stora prissummor. Det innebär att golfspelarna, på alla nivåer, blir rikare och enklare kan utvecklas.

Hur spelas golf?

Hur golf spelas är en svår och enkel fråga på samma gång. Delvis är sporten oerhört enkelt att förstå i sina grunder, men det finns vissa detaljer som inte alltid är särskilt enkla att förstå.

Så spelas golf

Det viktiga i att förstå golf är hur det spelas. Sporten kan utövas på olika sätt när det kommer till antal spelare, hål och banornas former. Det mesta beror på om det är amatörer eller proffs som spelar, men även i vilket land eller tävling det rör sig om.

I det stora hela kan golfen beskrivas som en sport där samtliga spelare startar på samma ställe, och gör ett utslag. Sedan är poängen att bollen ska gå i hålet på så få slag som det är möjligt. Till skillnad från många andra bollsporter har spelarna från grunden samma förutsättningar. Det innebär att de skjuter åt samma håll, inte från olika planhalvor, och det står inga motståndare i vägen för att störa.

Det är också av stor relevans att förstå sig på golfens utrustning. Det viktigaste och mest centrala är golfklubban samt bollen. Det är själva grunden i sporten. Klubban är viktigast då den är individuell. Precis som i hockeyn kommer det inte fungera att alla spelare har exakt samma typ av klubbor.

Till exempel behöver klubban ha olika mått, men man byter också klubbor under varje runda, beroende på var man är på banan. Vid utslag och längre slag används en driver. Den här klubban används nästan alltid vid utslag då den på grund av sin vinkel är ytterst svår att använda utan en pegg. Vid korta slag, som helst ska slås direkt i hål, används istället en putter.

Stora golftävlingar i Sverige

Golfen i Sverige är inte lika stor som på de brittiska öarna eller i USA. Men trots det finns det gott om svenska golftävlingar.

De största tävlingarna i Sverige

Den största golfturneringen i Sverige är Scandinavian Mixed

– tidigare Scandinavian Master – men den innefattar inte bara svenska spelare. Golfspelare från hela världen får vara med, och det är de, eftersom det ger rankingpoäng. Däremot är den långt ifrån störst i Europa.

För svenska och mindre framgångsrika golfspelare, med vissa undantag, är det dock ett utmärkt sätt att både få tävla och vinna pengar. Turneringen i sig spelas enbart på svensk mark och utgår från ett antal svenska banor.

Något som är ovanligt, men inte unikt, är fokuset på mixed i dess namn. 78 manliga spelare och 78 kvinnliga spelare möter varandra och gör därför upp om samma prispengar. Inom golfen är det något som sker ibland, men ger en annan touch för själva tävlingen.

I moder historia har Scandinavian Mixed, trots att det är en tävling som spelas i Sverige, inte vunnit av särskilt många svenskar. Inte under 2000-talet åtminstone. Senast var 2015 när Alexander Norén lyckades vinna allt.

Framgångsrika svenska golfare

I Sverige utövas många sporter och golf är en av dem. Men även fast det inte är landets mest populära idrott har Sverige ändå fått fram ett antal stora golfspelare.

Golfspelare från Sverige som gjort avtryck

När man nämner svenska idrottsstjärnor kommer troligtvis Zlatan Ibrahimovic, Peter Forsberg, Björn Borg och Ingemar Stenmark vara namn som många tänker på. Men även inom golfen finns det gott om stora namn.

Till exempel är Annika Sörenstam en av de största golfarna som många kommer att nämna. Järfälla-dottern är en av Sveriges och världens främsta golfspelare och idrottare under 2000-talet då hon skördade mängder av framgångar.

På herrsidan har till exempel Jesper Parnevik varit en framgångsfaktor för svensk golf. Jesper inledde sin professionella golfkarriär 1986 men det var framför allt under slutat av 1990-talet och början av 2000-talet som han skördade de största framgångarna. Parnevik lyckades till exempel med att att vinna PGA-touren två gånger under år 2000 och var därför en av de bästa. I sin ”prime” lyckades den svenska golfspelaren som bäst att ranka sig på en sjundeplats totalt i världen. Något som gjort honom internationellt känd, inte minst inom golfvärlden.

Kända golftävlingar i världen

Vare sig man älskar golf eller vill lära sig mer om sporten är det bra att hålla koll på några av de största golftävlingarna i världen.

Störst i USA och Europa

Golfen har en lång historia och spelas över hela världen. Det går dock inte att komma ifrån att det är i Europa och USA som golfen har haft störst intresse. Vilka är då de största golftävlingarna. Bland annat PGA-touren är ett exempel på stora turneringar, med de största spelarna och prissummorna, som går av stapeln varje år.

Men listan är lång. Masters anses bland annat vara den mest åtråvärda tävlingen som en spelare kan lyckas vinna, inte minst på grund av den stora och tuffa konkurrensen. Den äldsta tävlingen, som fortfarande pågår än idag, är US Open. Turneringen spelas på några av världens finaste golfbanor i Nordamerika. Men även om tävlingen heter US Open är det fritt fram för andra nationaliteter att delta. Dock krävs det kval och vissa rankingpoäng för att kunna få delta.

Ett annat exempel på en stor golfturnering är Ryder Cup. Den här tävlingen introducerades 1927 och har sedan dess vuxit till sig rejält. Något som är unikt med Ryder Cup är dess tävlingsformat, då den spelas i lag. Enkelt förklarat delas den upp mellan spelare från USA och Europa och kan anses vara lite av golfens motsvarighet till fotbolls-VM. Vartannat år går Ryder Cup av stapeln, antingen i Europa eller USA. Spelarnas resultat räknas in och slås ihop, vilket sedan leder till att ett vinnande lag kan utses.

Största golfprofilerna i världen

Golfspelarna må inte ha samma goda rykte över hela världen som fotbollsstjärnorna. Men trots det har flera storspelare inom idrotten tagit sig fram.

Vilka är de största spelarna inom golfen?

Får man bara nämna ett namn kommer Tiger Woods klassas som den främsta golfspelaren genom alla tider. Nordamerikanen har haft en bråkig karriär under de avslutande åren, men har samtidigt skördat enorma framgångar. Enligt CBS Sports och många andra eniga källor är Woods den bäste någonsin att spela på en golfbana. Men det finns god konkurrens.

En av de som många anser kunna vara större är Jack Nicklaus. Amerikanen beskrivs som anledningen till att golfintresset ökade över världen och han har också ett mäktigt rekord. Med smått otroliga 18 majorsegrar är han fortfarande den spelare som har flest, än idag.

Från Sverige är Jesper Parnevik men även Henrik Stenson namn som måste tas upp. Den sistnämnda vann PGA-slutspelet 2013 vilket på allvar satte honom på kartan. Efter det har han fortsatt att skörda framgångar. Parnevik hade även han stora framgångar på golfbanan och hans karriärår 2000 gav honom två titlar på PGA-touren, vilket är svårt att upprepa.

Om du har några frågor går det bra att kontakta oss här.

Flygstadensgk – allt du behöver veta om golf!Flygstadensgk – allt du behöver veta om golf!